Oglądalnia
Psychobiotyki w psychiatrii cz. 2
Czy wiadomo jakie bakterie zostały przebadane pod kątem działania psychobiotycznego? W jaki sposób leki stosowane w psychiatrii wpływają na mikrobiotę i czy stan mikrobioty może mieć wpływ na metabolizm leków stosowanych w psychiatrii? Na te i inne pytania odpowiada specjalista psychiatra – dr hab. n. med. Sławomir Murawiec, rzecznik prasowy Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego
Psychobiotyki w psychiatrii cz. 1
Czy nazwa “psychobiotyki” to tylko marketing? Czy psychobiotyki mogą zastąpić leki przeciwdepresyjne? Na te i inne pytania odpowiada specjalista psychiatra – dr hab. n. med. Sławomir Murawiec, rzecznik prasowy Polskiego Towarzystwa Psychiatrycznego.
Leki psychotropowe i ich wpływ na mikrobiotę
Dopiero od niedawna naukowcy zauważyli, że nie tylko przyjmowanie antybiotyków wymaga osłonowego przyjmowania probiotyków. Okazuje się, że negatywny wpływ na mikrobiotę jelitową mają prawie wszystkie leki przyjmowane przewlekle. Jaki wpływ na funkcjonowanie całego organizmu mają leki przeciwdepresyjne, przeciwlękowe, przeciwpsychotyczne czy stabilizujące nastrój będzie można dowiedzieć się z niniejszego wykładu.
Prowadzenie: dr Robert Madejek – psychiatra.
Dietetyka psychiatryczna – nowe kierunki
Wbrew pozorom dietetycy i psychiatrzy mają ze sobą wiele wspólnego. Łączą ich choroby bieguna osi mózgowo-jelitowej. Należą m.in. do nich zaburzenia o podłożu psychicznym i lękowym np. depresja czy schizofrenia, jak i schorzenia związane z nieprawidłową pracą jelit – zespół jelita nadwrażliwego, SIBO, choroba Leśniowskiego-Crohna. I chociaż pierwszymi zajmują się psychiatrzy, a drugimi gastroenterolodzy, pacjenci z obu grup wykazują objawy i psychiczne, i somatyczne. Nowa dziedzina dietetyki: dietetyka psychiatryczna szuka w diecie takich produktów, które mogą wpłynąć korzystnie na oś mózgowo-jelitową. O nowych kierunkach w dietetyce opowiada prof. Ewa Stachowska.
Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska jest biochemikiem i specjalistą z dziedziny żywienia człowieka. Kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Doświadczenie zawodowe zdobyła m.in. w Instytucie Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu, Collegium Medicum UJ, Universidad de Navarra (Hiszpania), University of Strathclyde (Wielka Brytania). Bada nowoczesne rozwiązania w dietoprofilaktyce i dietoterapii.
W jaki sposób nakarmić melancholijne mikroby?
Czy słyszałeś o osi mózgowo-jelitowej? Jeśli nie, na pewno miałeś okazję ją poczuć np. podczas egzaminu. Stres mógł spowodować dolegliwości żołądkowo-jelitowe: bóle brzucha, wzdęcia, biegunki. Mózg i jelita są ze sobą połączone – poprzez nerw błędny, ale i sygnalizację: neuroprzekaźnikową, hormonalną, cytokinową, stąd te odczucia. Ale komunikacja jest dwukierunkowa – to, co jemy, może wpłynąć także na nasze samopoczucie.
Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska jest biochemikiem i specjalistą z dziedziny żywienia człowieka. Kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Doświadczenie zawodowe zdobyła m.in. w Instytucie Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu, Collegium Medicum UJ, Universidad de Navarra (Hiszpania), University of Strathclyde (Wielka Brytania). Bada nowoczesne rozwiązania w dietoprofilaktyce i dietoterapii.
Jak obniżyć poziom kortyzolu?
Kortyzol nazywany jest hormonem stresu. Jego głównym zadaniem jest jednak zwiększenie stężenia glukozy we krwi w każdej sytuacji, kiedy nasz organizm tego potrzebuje. Może to być stres, ale także intensywny wysiłek fizyczny czy nawet głód. Funkcja niezwykle potrzebna, ale, co jeśli żyjemy w przewlekłym stresie? Stale podniesiony poziom glukozy może powodować zaburzoną gospodarkę węglowodanową, insulinooporność, otyłość, nadciśnienie tętnicze. Lista ofiar podwyższonego kortyzolu jest długa. Czy można go w bezpieczny sposób obniżyć? Na to pytanie odpowiada prof. Ewa Stachowska.
Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska jest biochemikiem i specjalistą z dziedziny żywienia człowieka. Kieruje Zakładem Biochemii i Żywienia Człowieka Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego w Szczecinie. Doświadczenie zawodowe zdobyła m.in. w Instytucie Chemii Bioorganicznej PAN w Poznaniu, Collegium Medicum UJ, Universidad de Navarra (Hiszpania), University of Strathclyde (Wielka Brytania). Bada nowoczesne rozwiązania w dietoprofilaktyce i dietoterapii.
Probiotyki na stres, lęki i depresję
Nieodpowiednia dieta prowadzi do niekorzystnej modyfikacji mikrobioty jelitowej. Ta zmiana składu bakterii jelitowych, określana mianem dysbiozy, jest coraz częściej wiązana ze wzrostem ryzyka depresji.
W ciągu ostatnich dziesięcioleci obserwujemy nasilające się zjawisko westernizacji diety, czyli wzrostu spożycia produktów wysoko przetworzonych, tłuszczu, czerwonego mięsa i cukru rafinowanego. To zjawisko, w połączeniu z siedzącym trybem życia, przyczynia się do zwiększenia częstości chorób metabolicznych na niespotykaną skalę.
Psychobiotyki to szczepy bakteryjne, przynoszące korzyści dla zdrowia psychicznego poprzez interakcję z osią mózgowo-jelitową.
Zapraszamy do obejrzenia webinaru dotyczącego powiązań pomiędzy schorzeniami jelitowymi, a zaburzeniami psychicznymi pt. “Probiotyki na stres, lęki i depresję”, który prowadzi prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska – dietetyk kliniczny, biochemik, specjalista z dziedziny żywienia człowieka.
Psychobiotyki – jak skutecznie wspomagać leczenie depresji
Czy można poprawić samopoczucie przy pomocą diety i bakterii probiotycznych? Czy leki przeciwdepresyjne i psychobiotyki się wykluczają? Chcesz wiedzieć więcej?
Zapraszamy do obejrzenia wykładu, który prowadzi dr inż. Joanna Neuhoff-Murawska – dietetyk kliniczny.
Psychobiotyki – okiem psychiatry
Czy psychobiotyki to nowe narzędzie w terapii zaburzeń afektywnych oraz o tym kiedy należy udać się po pomoc do specjalisty opowiada psychiatra i psychoterapeuta – dr n. med. Sławomir Murawiec.
Co Jelito Ma Wspólnego Z Depresją?
Co ma wspólnego jelito z depresją? Jak zmienić samopoczucie osoby z depresją za pomocą diety? Które składniki mogą być pomocne, a których unikać? Co to jest “śródziemnomorskie” jelito? I jak do zmiany samopoczucia mają się nasze tradycyjne kiszonki?
Zapraszamy do obejrzenia i wysłuchania wideo-wykładu prof. dr hab. n. med. Ewy Stachowskiej