K
Kortyzol – hormon glikokortkosteroidowy, wydzielany przez nadnercza pod wpływem stresu. Zwiększa stężenie glukozy we krwi, zatrzymuje sól w organizmie, wpływa niekorzystnie na metabolizm. Zwany też hormonem stresu. Jednym z potencjalnych mechanizmów powstawania depresji jest hipoteza przewlekłego stresu powodująca kortyzolemię (nadmiar kortyzolu w organizmie).
Krótkołańcuchowe kwasy tłuszczowe (SCFA) – zwane też lotnymi kwasami tłuszczowymi (LKT) stanowią produkty przemiany materii bakterii jelitowych żywiących się oligosacharydami. Przenikają przez barierę krew-mózg, dostając się do krwiobiegu. Wpływają na kontrolę apetytu i utrzymaniu równowagi energetycznej, a także na utrzymanie homeostazy układu odpornościowego, stanowiąc rodzaj komunikatorów pomiędzy nim, a mikrobiomem. Należą do nich kwas masłowy, propionowy i octowy.
Kwas γ-aminomasłowy, kwas gamma-aminomasłowy (GABA) – aminokwas pełniący funkcję neuroprzekaźnika, odpowiadający za zmniejszenie pobudliwości komórek nerwowych oraz relaksację komórek mięśniowych. Jest substancją o istotnym znaczeniu dla przebiegu prawidłowych procesów wypoczynku i regeneracji (obok tryptofanu i melatoniny).