PSYCHOBIOTYKI

przez żołądek do mózgu…

Kampania edukacyjna dotycząca skutecznego wspomagania leczenia depresji

Jak powinien żywić się pacjent z zaburzeniami nastroju?


Strony: 1 2 3 4 5 6

Prebiotyki

Prof. dr hab. n. med. Ewa Stachowska (na podstawie książki „Dieta na poprawę nastroju. Żywienie dla osób z depresją)

W diecie pacjenta z zaburzeniami nastroju niezwykle ważna staje się odpowiednia zawartość błonnika pokarmowego (w tym polifenoli, które też pełnią rolę prebiotyków). Prebiotyki zawarte w diecie śródziemnomorskiej wspierają rozwój pożytecznych bakterii komensalnych  i wzmacniają syntezę SCFA (głównie kwasu masłowego). Prebiotykami o dobrze poznanym działaniu są fruktany typu inuliny (które obejmują fruktooligosacharydy lub oligofruktozę), inulina, galaktooligosacharydy (GOS) i laktuloza, skrobia oporna (RS), transoligosacharydy, ksylooligosacharydy (XOS), laktosacharoza, śluzy, chityna-glukany (CG) oraz oporne dekstryny (RD).

Ich funkcja polega na promowaniu wzrostu bakterii komensalnych (z rodzaju Bifidobacteria oraz Lactobacilli) przyczyniających się do wzrostu fermentacji sacharolitycznej i zwiększonej syntezy SCFA. Prebiotyki regulują także funkcje bariery jelitowej, zmniejszając zjawisko translokacji bakterii i endotoksemii, spowalniają pasaż jelitowy (co spowalnia absorbcję glukozy w jelicie, zmniejsza odczucie głodu i zwiększa uczucie sytości) oraz zwiększają wbudowywanie cholesterolu w jelicie.

  • Guarino M.P.L., Altomare A., Emerenziani S. et al. Mechanisms of Action of Prebiotics and Their Effects on Gastro-Intestinal Disorders in Adults. Nutrients. 2020;12(4). doi:10.3390/nu12041037.
  • O’Connor S., Chouinard-Castonguay S., Gagnon C., Rudkowska I. Prebiotics in the management of components of the metabolic syndrome. Maturitas. 2017;104:11-18. doi:10.1016/j.maturitas.2017.07.005.
  • Schmidt K., Cowen P.J., Harmer C.J., Tzortzis G., Errington S., Burnet P.W.J. Prebiotic intake reduces the waking cortisol response and alters emotional bias in healthy volunteers. Psychopharmacology (Berl). 2015;232(10):1793-1801. doi:10.1007/s00213-014-3810-0.
  • Silk D.B.A., Davis A., Vulevic J., Tzortzis G., Gibson G.R. Clinical trial: the effects of a trans-galactooligosaccharide prebiotic on faecal microbiota and symptoms in irritable bowel syndrome. Aliment Pharmacol Ther. 2009;29(5):508-518. doi:10.1111/j.1365-2036.2008.03911.x.
  • Gopinath B., Flood V.M., Burlutksy G., Louie J.C.Y., Mitchell P. Association between carbohydrate nutrition and prevalence of depressive symptoms in older adults. Br J Nutr. 2016;116(12):2109-2114. doi:10.1017/S0007114516004311.
  • Kim W.K., Shin D., Song W.O. Are Dietary Patterns Associated with Depression in U.S. Adults? J Med Food. 2016;19(11):1074-1084. doi:10.1089/jmf.2016.0043.
  • Sakai H., Murakami K., Kobayashi S., Suga H., Sasaki S. Three-generation Study of Women on Diets and Health Study Group. Food-based diet quality score in relation to depressive symptoms in young and middle-aged Japanese women. Br J Nutr. 2017;117(12):1674-1681. doi:10.1017/S0007114517001581.
  • Strony: 1 2 3 4 5 6